2014. január 14., kedd

Könyvtárak szekereken


Fővárosi Könyvtár állatkerti kirendeltsége, Mozgókönyvtár

A mozgókönyvtárak valódi funkciójuk betöltésének érdekében különféle állatok segítették a szolgáltatást: a legelső mozgókönyvtárak lovakhoz és szamarakhoz köthetők.


Az első lovaskocsi mozgókönyvtár az Amerikai Egyesült Államokban, 1905-ben egy Mary Lemist Titcomb nevű farmer nevéhez fűződik, aki Washington megye 500 négyzetmérföldnyi területén útjára indította az első mozgókönyvtárat. Egy ló vontatta szekér külső oldalán volt elhelyezve 2560 kötet, melyek közül kölcsönözni is lehetett.

Európában, a Skandináv térségben a finnek emelkednek ki ebben a tekintetben, ugyanis a négy északi ország közül itt indult útjára először mozgókönyvtári szolgáltatás. 1913-ban Helsinki utcáit egy könyvekkel megrakott lovasszekér kezdte járni.


Hazai viszonylatban lovas szekerekkel ellentétben szamarak segédkeztek, és 1914. május 1-jén, a budapesti állatkert felújítását követően dr. Lendl Adolf és dr. Szabó Ervin kezdeményezésére megalapították a Fővárosi Könyvtár állatkerti kirendeltségét, mely a Főkapu egyik oldalszárnyában kapott helyet. Ennek a könyvtárnak volt része a nyaranta működtetett "mozgókönyvtár", mely ceyloni törpe szamarak által húzott kiskocsi volt, megannyi érdekes természetismereti és szépirodalmi művel ellátva. A látogatás alkalmával az állatkerti séta során megállíthatták a kocsit, és "kölcsönözhettek" könyveket helyben használatra. Távozáskor a kapunál vissza kellett adni a könyveket, azonban a bérletjeggyel rendelkezők számára lehetőség volt tényleges kölcsönzésre, hazavihették választott könyveiket.


Forrás: innen és innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése