2014. január 14., kedd

Az 1-es számú Mozgókönyvtár


Az első hazai mozgókönyvtárat Budapesten, egy sérült villamoskocsiban rendezték be. 

Az 1944-45-ös ostrom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtáron is éreztette nyomait. A harcokat követően azonban megindult a helyreállítás. A villamos-hálózat rendbetétele nyomán a BSzK Rt. (Budapest Székesfővárosi Közlekedési Rt.) vezetősége az 1980-as években épült, már korszerűtlen, selejtezésre szánt villamoskocsit adományozott a könyvtár részére.

A villamoskocsi oldalán a Fővárosi Könyvtár 1. sz. mozgókönyvtára feliratú táblát helyezték el, amelyet 1946 májusában a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1. sz. mozgókönyvtára feliratra cserélték.


Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 1. sz. mozgókönyvtára


Az 1. számú kocsi átadására 1945. július 16-án került sor, melyet 2 héttel később a 2. számú mozgókönyvtár üzembe helyezése követett, végül 1946-ban a harmadik villamoskocsi is "forgalomba állt".



A kocsikat peremterületeken, a könyvtártól távol eső helyeken helyezték el, melyeket 3-3 óra állomásozási idővel bocsátották a használók részére. Egyenként 3000 kötetet tártak a látogatók elé, és egy könyvtáros volt segítségükre. 

Kölcsönzés: egy olvasó egy ismeretterjesztő művet, és két szépirodalmi művet kölcsönözhetett 3 hétre.

Elhelyezésük:
1. számú mozgókönyvtár: Angyalföld, Béke tér és Zugló, Bosnyák tér
2. számú mozgókönytár: Kőbánya, Liget tér
3. számú mozgókönyvtár: Buda, Török utca, Lejtő út
Idővel állandó fiókkönyvtárak létesültek, melynek következtében áthelyezték a mozgókönyvtárakat, így került villamoskönyvtár Kelenföldre, Rákospalotára és az Orczy térre.

A mozgókönyvtárak száma kettőre csökkent 1955 végére, később az 1. számú villamoskönyvtár állt csupán forgalomban a főváros négy pontján, naponta néhány órára. A mozgó könyvtárvillamosok 1969 nyaráig üzemeltek.


Forrás: innen és innen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése